Kaip susigrąžinti kuo daugiau mokesčių?

Pavasaris

Tai ką, mielieji, teiksime gyventojų pajamų mokesčio deklaracijas? Dažnai girdžiu, kad tiesiog atsidarote VMI užpildytą savo deklaraciją, įrašote banko sąskaitos numerį ir laukiate, kada grąžins Jums priklausančius milijonus. (Arba burbate, kad reikia dar papildomai susimokėti. Bet apie tai – kitame įraše.) Stop, stop, STOP! Neskubėkite. Jeigu aklai nespaudysite mygtukų, o šiek tiek pagalvosite, galbūt pavyks susigrąžinti daugiau nei Jums siūloma.

Siūlau atkreipti dėmesį į tris dalykus:

  1. Koks papildomas neapmokestinamasis pajamų dydis (PNPD) įrašytas deklaracijoje.
  2. Ar įrašytos visos atskaitomos išlaidos.
  3. Ar užtenka pajamų išlaidoms atskaityti.

Pirma. Susiskaičiuokite papildomą NPD.

NPD yra suma, kuri atimama iš pajamų prieš jas apmokestinant gyventojų pajamų mokesčiu. Kitaip tariant, kuo didesnis NPD, tuo mažiau mokesčių reikės mokėti. Jei turite vaikų, Jums priklauso papildomas NPD. Už kiekvieną vaiką iki 18 metų arba vyresnį vaiką, kuris mokosi bendrojo ugdymo mokykloje, 2015 metais kas mėnesį buvo skiriama papildomo NPD po 60 eurų (nuo 2016 metų – 120 eurų, bet dabar teiksime deklaraciją už 2015 metus). Tarkime, turite tris vaikus, tai Jums ir Jūsų vaiko tėvui / motinai kartu sudėjus priklauso 180 eurų (60 € × 3 vaikai) papildomo NPD per mėnesį. Per metus susidaro 2 160 Eur (180 € × 12 mėn.).

Metų eigoje buvo galima priklausantį papildomą NPD (mūsų pavyzdyje – 180 Eur) dalinti per pusę po 90 Eur kiekvienam iš tėvų ir tą sumą atimti iš priskaičiuoto darbo užmokesčio. Jeigu abu dirbote, uždirbote ir Jums buvo taikomas papildomas NPD, tai metų pabaigoje nieko neišlošite. Tačiau vis tiek pasitikrinkite, ar teisinga suma įrašyta deklaracijos pagrindinės dalies 17 eilutėje. Pasitaiko, kad automatiškai įrašoma neteisinga suma arba visai jokia neįrašoma. Jei turite tris vaikus, kiekvienam iš tėvų tenka po 1 080 Eur (2 160 € : 2).

Tačiau jeigu Jūs per metus uždirbote nedaug, gali būti, kad Jūs neišnaudosite viso Jums priklausančio pusės papildomo NPD už vaikus. Tarkime, 2015 m. uždirbote 2 800 Eur. Jums priklauso 1 992 Eur pagrindinio NPD (dėl šitos sumos nesijaudinkite, ją automatiškai paskaičiuos deklaracijos 15 eilutėje). Taigi iš Jūsų pajamų atėmus pagrindinį NPD lieka 808 Eur (2 800 € – 1 992 €). Už tris vaikus, jeigu dalintis su sutuoktiniu po lygiai, Jums papildomo NPD priklauso daugiau nei 808 Eur (1 080 € > 808 €). Ką daryti? Pasiimti sau mažiau papildomo NPD, tarkime, tuos pačius 808 Eur, o kas liko (1 080 € – 808 € = 272 €) atiduoti vaiko tėvui / motinai. Taigi Jūs savo deklaracijos 17 eilutėje rašote 808 Eur, o vaiko tėvas / motina – 1 352 € (2 160 € – 808 €). Tokiu būdu šeimos mastu atgausite 40,80 Eur (272 € × 15 %) daugiau nei kad nieko nedarydami. Atminkit, kad papildomą NPD už vaikus galite dalintis taip, kaip norite. Galite kad ir visą atiduoti.

Antra. Atimkite visas išlaidas.

Prieš apmokestinant pajamas iš jų leidžiama atimti kai kurias išlaidas. Tada apsimokestina tik pajamų ir išlaidų skirtumas. Visos atskaitomos išlaidos turi būti surašytos deklaracijos priede GPM308L Gyventojo apmokestinamąsias pajamas mažinančios išlaidos.

Kokias išlaidas galima atimti iš pajamų? Kiekvienas iš šių atvejų, be abejo, turi savų niuansų, tačiau glaustai tariant galimos išlaidos yra tokios:

  • savo, sutuoktinio arba savo nepilnamečių vaikų ar vyresnių neįgaliųjų vaikų naudai sumokėtos investicinio gyvybės draudimo įmokos;
  • savo, sutuoktinio arba neįgaliųjų vaikų naudai sumokėtos įmokos į pensijų fondus;
  • profesinį mokymą ar studijas sumokėtos sumos;
  • už iki 2009 m. sausio 1 d. paimtą kreditą gyvenamajam būstui statyti ar įsigyti sumokėtos palūkanos.

Paprastai juridiniai asmenys, kuriems sumokėtos minėtos sumos, praneša VMI apie Jūsų įmokas ir jos automatiškai patenka į Jūsų deklaraciją. Tad tiesiog patikrinkite, ar priede įrašytos VISOS Jūsų patirtos išlaidos. Jei vis dėlto kažko trūksta, pridėkite nuo savęs.

Dėl šių išlaidų sumažės pajamų suma, kuri apmokestinama gyventojų pajamų mokesčiu. O tai reiškia, kad jei visus metus tvarkingai mokėjote mokesčius, dalis šių mokesčių Jums bus grąžinta.

Trečia. Pasidalinkite išlaidomis su kitais.

Iš pajamų gali būti atimta ne daugiau kaip 25 proc. visų apmokestinamųjų pajamų. Pavyzdžiui, Jūs per metus uždirbote 10 000 Eur, Jums priklauso 297 Eur metinio NPD. Jeigu dar turite minėtus tris vaikus ir su vaikų tėvų / motina dalinatės papildomą NPD per pusę, tai Jūsų apmokestinamosios pajamos bus 8 623 Eur (10 000 € – 297 € – 1 080 €). O tai reiškia, kad iš pajamų galėsite atimti daugiausiai 2 156 Eur išlaidų (8 623 € × 25 %). Jums šios sumos patiems skaičiuoti nereikės. Deklaracijoje ji automatiškai apskaičiuojama pagrindinės dalies 20 eilutėje.

Ką daryti, jeigu išlaidų patyrėte daugiau nei leidžiama atimti? Pažiūrėti, ar galite jomis pasidalinti su artimaisiais.

Jeigu esate studentas, sumokėjote už studijas, o apmokestinamų pajamų neturite arba turite labai mažai, šias Jūsų išlaidas iš savo pajamų gali atimti Jūsų tėvai (įtėviai), globėjai, rūpintojai arba sutuoktinis. Tai reiškia, kad jie įmokų sumas turi surašyti į savo deklaracijas ir jiems VMI grąžins dalį sumokėtų mokesčių. Paskui jau su jais išsiaiškinsite. Savo deklaracijoje atiduodamų išlaidų neberašykite.

Taip pat galima dalintis už būsto kreditą sumokėtomis palūkanomis. Jeigu palūkanų sumokėjote daugiau nei galite atskaityti, dalį ar visą sumą galite perduoti savo sutuoktiniui. Tokiu būdu bendrai Jūsų šeima susigrąžins daugiau mokesčių nei kad kiekvienas tik savęs žiūrėtų.

Jau pateikėte deklaraciją, perskaitėte, ką čia surašiau, ir dabar graužiate nagus? Nereikia! Galite pateikti patikslintą deklaraciją. Tai padaryti labai paprasta. Paimate jau pateiktą deklaraciją, pataisote, ką Jums reikia pataisyti, pagrindinio lapo viršuje pažymite, kad tai patikslinta deklaracija, ir spaudžiate Pateikti. Viskas!

Dabar spauskit ir dalinkitės Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
0Share on LinkedIn
Linkedin

3 808 Comments

  1. Viktorija

    Laba diena, kada bus antra dalis, kai reikia grazinti pajamu mokescio suma paciam gyventojui?

    1. Dovidaitė Brigita (Post author)

      Sveiki,
      Planuoju paskelbti šios savaitės pabaigoje ar kitos pradžioje. Kalbėsiu apie paprastus dirbančiuosius, kuriems susidaro skolos, atrodytų, iš nieko.

    2. Viktorija

      Dekui, nes jau kelinta metai turim susimoketi, pernai ir npd atsisakem antraeilese pareigose bet vistiek minusas gaunasi …

  2. Simas

    O kaip su praėjusiais metais? Pvz., jei pernai daug uždirbai bet nesimokei, o šiais metais pradėjai mokytis mokėti už mokslą, tačiau uždirbai mažiau. Ar galima kaip nors susigrąžinti praėjusių metų pajamas?

    1. Dovidaitė Brigita (Post author)

      Deja, kas buvo – pražuvo. Imami tik kalendoriniai metai ir lyginamos jų pajammos ir jų išlaidos.

  3. Inga

    Ne visais atvejais galima deklaracijoje rašyti sutuoktinio būsto paskolos palūkanas. Labai svarbu kad sutuoktiniai turi būti abu turto savininkais. Tarkim jei turtas įgytas iki santuokos, GPM lengvata gali naudotis tik tas, kuris pirko butą. Taip pat ši lengvata nepereina tėvams, ar kitiems asmenims, lengvata naudojasi tas, kas faktiškai mokėjo (bet jis turi būti savininkas).

    1. Dovidaitė Brigita (Post author)

      Greičiausiai Jūs teisi, jeigu taip rašote, bet nerandu, kad būtų teisės aktuose ar VMI išaiškinimuose parašyta, kad sutuoktinis privalo būti savininku. Gal turite nuorodą?
      Visiškai sutinku, kad lengvata tėvams nepereina.

    2. Inga

      Anksčiau buvo berods čia: http://www.vmi.lt/cms/web/kmdb/1.4.12.2#Scroll_401 dabar ant greičio nerandu, o išsaugotos nuorodos darbe 🙁

  4. Dalia

    Ar tikrai galima sutuoktiniui perrašyti savo buto sumokėtas palūkanas, jei pvz būstas įgytas iki santuokos žmonos vardu? Konkrečiai mano atveju, sumokėjau 1300e palūkanų, ir norėčiau jas perrašyti į vyro deklaraciją. Jis irgi turi savo būstą ir savo sumokėtas palūkanas už iki santuokos įgytą turtą.
    Jei galima, tai kaip tai padaryt? Išimt iš savo ir įrašyt į sutuoktinio?

    1. Dovidaitė Brigita (Post author)

      VMI yra pateikusi keletą išaiškinimų apie palūkanų perdavimą sutuoktiniui. Jūsų atveju reikėtų skaityti pirmą situaciją.
      Dėl įsigijimo iki santuokos, nežinau. Pirma p. Inga komentavo, kad negalima. Tačiau aš pati neradau tokio išaiškinimo. Visada galite paskambinti į VMI ir paklausti 🙂
      Jeigu paaiškės, kad galite perduoti palūkanas, tai taip, tiesiog savo deklaracijoje ištrinate eilutę arba sumažinate sumą, o sutuoktinio – įrašote.

  5. Renata

    Iškilo klausimėlis kokia suma PNPD būtų galima susigrąžinti jai išvis rašytume prašymą jo netaikyti ir Npd nesilaikyti. Mokesčius mokėti nuo pirmo euro visus metus ir priskaičiuotas atlyginimas tarkim yra apie 700 eurų

    1. Dovidaitė Brigita (Post author)

      Jei neturite vaikų ir visus metus mokėtumėte mokesčius netaikydami NPD, tai uždirbant 700 Eur ant popieriaus už 2016 m. galėtumėte susigrąžinti apie 145 Eur. Jeigu turite vaikų, tai už kiekvieną vaiką per abu tėvus dar papildomai susigrąžintumėte po 216 Eur.

  6. erika

    sveiki , norejau pasidometi,kaip pildyti forma jeigu turim 1 nepilnamti vaiki , vyras niekur nedirba o as gaunu vpa maziausia moketina suma , ar reikia kazka papildomai zymeti ?

    1. Dovidaitė Brigita (Post author)

      Aš planuoju kitą savaitę publikuoti įrašą, kaip šiais metais pasiskaičiuoti, kad daugiausia atgauti. Gal Jums bus naudinga.
      Gal ir galėčiau patarti, jei pasakytumėte, kokios buvo Jūsų metinės pajamos. Jeigu nenorite šios informacijos skelbti, palaukite kitos savaitės. Pamėginsiu viską kuo paprasčiau paaiškinti.

  7. Ausra

    Sakykit kada naudingiau susigrazinti uz vaika npd? Tarkim vyro pajamos didesnes nei mano,tai gal visa npd geriau skyrti jam?

    1. Dovidaitė Brigita (Post author)

      Iš esmės, jei Jums pajamų užtenka, galite ir pas save palikti. Bet jei Jūsų pajamos atėmus NPD yra mažesnės nei priklauso papildomo NPD už vaiką, perduokite vyrui. Taip susigrąžinsite daugiau mokesčių. Ryt ar poryt paskelbsiu įrašą, kaip žingsnis po žingsnio deklaruoti pajamas už 2016 metus.

  8. Lukas

    Kaip deklaracijoje skaiciuoti NPD priklausanti jei dirbau nepilnu etatu? Nuo rugsejo menesio isidarbinau 0.5 etato ir pasirasiau, kad nuskaiciuotu nuo pirmo euro viska. Iki tol dirbau 0.5 etatu kitoje istaigoje kurioje taike NPD. Kaip deklaracijoje pildyti, kad susigrazinciau mokescius uz nepanaudota NPD?

    1. Dovidaitė Brigita (Post author)

      Skaičiuojant mokesčius nėra skirtumo, kokiu etatu dirbote. Svarbu tik pajamų dydis. Jums priklauso pilnas NPD. Deklaracijoje Jūsų NPD bus paskaičiuotas automatiškai. Jums nereikės skaičiuoti. Ryt arba poryt paskelbsiu įrašą apie tai, kaip žingsnis po žingsnio užpildyti 2016 m. deklaraciją.

    2. Lukas

      4menesius paskutinius mokescius atskaiciuodavo nuo pirmo euro, netaikant NPD. Pagal skaiciuokle per 4 menesius netekau apie 120euru delto. Taciau mokesciu sugryzta tik 40euru

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos