Kitais metais gausime daugiau pinigų

image

Kaip paaiškėjo, visiems labai įdomu, koks nuo 2014 metų bus neapmokestinamasis pajamų dydis. Todėl nusprendžiau šios informacijos savy nebelaikyti ir visiems papasakoti. 

Neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) yra ta žmogaus pajamų dalis, kuri neapmokestinama gyventojų pajamų mokesčiu. Atlyginimo apmokestinimo sistemą jau esu aprašiusi, tad jeigu neskaitėte, paskaitykite (šios dienos įrašui suprasti užteks ir pirmos dalies), nes to, kas ten parašyta, nekartosiu (nebent labai reikės).

Jūs jau žinote, kad NPD dydis priklauso nuo pajamų dydžio, žmogaus darbingumo lygio ir vaikų skaičiaus. Taigi, kokios naujienos?

► Atlyginimo riba, iki kurios taikomas fiksuoto dydžio NPD, padidinta iki 1 000 Lt (dabar yra 800 Lt). Šimtu litų padidinta ir tokiems mažai uždirbantiems taikytina NPD suma. Nuo 2014 m. ji bus 570 Lt. Taigi, jeigu žmogus uždirbs 1 000 Lt ar mažiau, jam bus taikomas 570 Lt NPD. Tai reiškia, kad gyvenimas pagerės tiems, kas uždirba 470 Lt ir daugiau. Pusę „minimumo“ uždirbantys gaus 4,50 Lt , o visą „minimumą“ – 21 Lt daugiau.

► Tiems, kurie uždirba daugiau nei 1 000 Lt, NPD bus apskaičiuojamas pagal naują formulę. Iš tiesų tai formulė ta pati, tik pakeistos konstantos:

NPD = 570 Lt – 0,26 x (darbo užmokestis – 1 000 Lt).

Toks formulės pakeitimas reiškia, kad žmonės, kuriems apskritai priklauso NPD, į rankas gaus daugiau pinigų. Be to, dėl šio pakeitimo pasislenka ir riba, nuo kurios NPD nebetaikomas. Tad nuo 2014 m. Jums bus taikomas NPD, jeigu uždirbsite mažiau nei 3 192,31 Lt (dabar toji riba yra ties 3 150 Lt).

Toliau įdėjau grafiką, kaip keisis pajamų „į rankas“ dydis. Horizontalioje ašyje nurodytas atlyginimo „ant popieriaus“ dydis, o vertikalioje – kiek daugiau pinigų gausite „į rankas“. Pavyzdžiui, jei uždirbate vidutinį (2 200 Lt) atlyginimą, tai „į rankas“ gausite 10,20 Lt daugiau.

image

► Iš raktinių žodžių, pagal kuriuos gūglas atveda skaitytojus pas mane, sprendžiu, kad visiems labai įdomu, koks kitais metais bus NPD neįgaliesiems. Atsakau: NPD neįgaliesiems nuo 2014 m. nesikeis.

► Dar vienas būdas pasididinti NPD – prisigimdyti vaikų. Keisis tai, kad nuo 2014 m. ir už pirmą vaiką bus skiriamas 200 Lt NPD (dabar jis yra 100 Lt). Kadangi jį dalinsis abu tėvai, tai kiekvienam iš tėvų grynosios pajamos padidės 7,50 Lt.

Labai mėgstu skaičiuoti statistinio dirbančiojo pinigus, todėl ir šį kartą paskaičiuosiu. Vidutinį atlyginimą (2 200 Lt „ant popieriaus“) gaunančio, du vaikus auginančio žmogaus atlyginimas „į rankas“ nuo 2014 m. bus didesnis 17,70 Lt. Daug tai ar mažai, sunku pasakyti. Atrodytų, ne taip jau ir daug, bet kokį nuolatinį bilietą vaikui dar kelis centus pridėjus nupirkti galima.

Toks atlyginimo „į rankas“ padidėjimas reiškia, kad dar labiau sumažėjo gyventojų pajamų mokesčio tarifas. Šitą sumažėjimą taip pat pavaizdavau grafiškai (mėgstu paveiksliukus, ką čia slėpti).

image

Grafike gyventojų pajamų mokesčio tarifas apskaičiuotas vaikų neturinčiam žmogui. Taigi „minimumą“ tegaunančio žmogaus mokesčio tarifas sumažės nuo 8,6 proc. iki 6,5 proc. Visai neblogai, sakyčiau. Na, o tam vidutiniam bevaikiui ne taip gerai pasisekė. Jo mokesčio tarifas sumažėjo tik nuo 13,7 proc. iki 13,2 proc. Kaip matot, mokesčių progresyvumas kitais metais bus dar didesnis.

Dabar spauskit ir dalinkitės Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
0Share on LinkedIn
Linkedin
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos