Koks minimumas į rankas nuo 2014 m. spalio 1 d.?

image

Žmonės klausia googlo, koks yra minimumas į rankas 2014 metais. Googlas jiems atsako, kad Dovidaitė žino. Aš tai žinau, bet nesu apie tai rašiusi (bent jau nepamenu). O dar va nuo spalio 1 d. minimumą padidino. Taigi, kad apsilankymas mano tinklaraštyje nebūtų bergždžias, atsakau į šį taip rūpimą klausimą.

Nuo 2014 m. spalio 1 d. minimalioji mėnesinė alga, liaudyje vadinama minimumu, yra 1 035 Lt (pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2014 m. rugsėjo 24 d. nutarimą Nr. 972 „Dėl minimaliojo darbo užmokesčio“). Minimalus valandinis atlygis – 6,27 Lt. Šitos sumos yra nustatomos ant popieriaus. Jeigu Jūs sutarėte, kad dirbsite už minimumą, tai į rankas tų 1 035 Lt negausite, nes iš jų dar bus atimti mokesčiai. (Jeigu mokesčiai Jums neįdomūs ir tik rūpi, kiek gausite į rankas, galite iš karto pereiti prie lentelės rašinio pabaigoje.)

Mokesčiai yra trys:

  • gyventojų pajamų mokestis (15 proc.);
  • privalomasis sveikatos draudimas (6 proc.);
  • pensijų socialinis draudimas (3 proc.).

Su paskutiniais dviem viskas visada vienodai – 1 035 Lt padauginami iš procento ir gaunama atitinkamai 62,10 Lt ir 31,05 Lt.

Gyventojų pajamų mokestis gi nėra toks paprastas. Kiekvienas žmogus gali sau prisitaikyti neapmokestinamąjį pajamų dydį, sutrumpintai NPD, dažnai vadinamą neapmokestinamuoju minimumu. Jis yra atimamas iš 1 035 Lt ir tik tada gautas skirtumas dauginamas iš 15 proc. Koks bus Jūsų NPD, priklauso nuo to, kaip atsakysite į šiuos klausimus:

  • ar darbe parašėte prašymą taikyti NPD? NPD darbe Jums gali taikyti tik tada, jeigu parašėte prašymą jį taikyti.
  • ar turite vaikų?
  • ar Jums nustatytas neįgalumas?

Nenorėdama Jūsų apsunkinti dideliais skaičiavimais, nerašysiu detaliai, kaip gyventojų pajamų mokestis apskaičiuojamas ir išskaičiuojamas. Apie tai jau rašiau „Kitais metais gausime daugiau pinigų“ ir cikle „Apie paprasto žmogaus ne tokius jau ir paprastus mokesčius“. Taigi toliau lentelė su sumomis, koks bus konkrečiai Jūsų minimumas į rankas.

image

Dabar spauskit ir dalinkitės Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
0Share on LinkedIn
Linkedin
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos