Kodėl viena diena už kitą karštesnė?

image

Šiandien karšta. Atrodo, lyg oras taukuotas būtų. Prognozės sako, kad real feel (angl. tikrasis pojūtis) lyg 40˚C, nors šiaip tik 34˚C pranašauja. Ir kas dėl to kaltas? Santykinis oro drėgnumas. (Beje, kalbininkai siūlo vadinti santykiniu oro drėgniu, bet kažkaip nesinori.)

Anot Wikipedios, santykinis drėgnumas apibrėžiamas kaip vandens garų ore dalinio slėgio ir sočiųjų vandens garų slėgio (garų tamprumo) santykis tam tikroje temperatūroje. Viskas aišku, ar ne? Nusiraminkit, žinau, kad nieks neaišku. Ir man taip buvo. Taigi dabar, kai jau pasidomėjau ir jaučiuosi gudri, paaiškinsiu paprasčiau.

Santykinis drėgnumas yra vandens garų dalis ore procentais lyginant su tuo, kiek apskritai ore gali būti garų esant tam tikrai temperatūrai. Tarkim, jeigu santykinis drėgnumas yra 50 proc., tai reiškia, kad ore sklando pusė tiek vandens garų, kiek jų apskritai gali būti ore esant tokiai temperatūrai. Kai santykinis drėgnumas 100 proc., tai nereiškia, kad oras padarytas vien tik iš vandens. Tai reiškia, kad ore yra visas įmanomas kiekis garų esant tai konkrečiai temperatūrai. Daugiau nei 100 proc. būti negali, nes jau kai vandens pasidaro per daug, jis kondensuojasi. Susikondensavę vandens garai danguje virsta debesimis, žemiau susidaro rūkas, o prie pat žemės – rasa arba, jeigu būna šalta, šerkšnas.

Žmogus geriausiai jaučiasi esant 40–60% oro drėgnumui. Tačiau Lietuvoje lauke vidutinis santykinis drėgnumas paprastai būna didesnis. Green Group pateikia NASA duomenis apie vidutinį santykinį drėgnumą Lietuvoje. Mažiausias drėgnumas būna vasarą (apie 70 proc.), o didžiausias – žiemą (apie 90 proc.). Kitą vertus, šiandien vidutinis drėgnumas tik 30–40 proc., o vakar apskritai ties 19 proc. „prigavau“. Matyt, šiuos skaičius smarkiai koreguoja naktiniai rodikliai.

Nuo santykinio oro drėgnumo priklauso, kaip jausime karštį. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba pateikia lentelę (žr. toliau), kurioje pavaizduota, kaip apskaičiuojamas karščio indeksas esant skirtingoms lauko temperatūroms ir skirtingiems santykiniams oro drėgnumams. Pavyzdžiui, esant 29˚C temperatūrai ir 100 proc. oro drėgnumui bus taip pat karšta, kaip ir esant 42˚C temperatūrai ir 20 proc. oro drėgnumui. Šiandien turime 34˚C ir 40 proc. oro drėgnumą, todėl real feel 40˚C. Jeigu oro drėgnumas nukristų iki 20 proc., tai ir jaustumėmės kaip prie 34˚C. Tačiau jeigu oro drėgnumas pasiektų 100 proc., tai ne visi ir išgyventume (real feel būtų 58˚C).

image

Taigi oro temperatūra dar nėra viskas. Santykinis oro drėgnumas yra viskas! Todėl prieš eidami į lauką žiūrėkite ne tik į termometrą, bet ir į karščio indekso prognozes. Linkiu neiškepti!

Dabar spauskit ir dalinkitės Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
0Share on LinkedIn
Linkedin
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos