Ar taupiosios lemputės iš tikrųjų taupo?

image

Apie lemputes nežinojau nieko. Tiksliau žinojau, kad tomis, kurių forma kaip kriaušės, nebeprekiaujama, o tos iš vamzdelių susuktos yra taupios, tik šviečia kažkaip kreivai. Dar buvau girdėjusi apie halogenines ir ledines (kirtis ant „e“), bet jos jau buvo kažkur anapus supratimo ribos. Dėl to savo nežinojimo pradėjau jaustis nepatogiai. Ir pasileidau keliais ir klystkeliais tiesos ieškodama. O ką sužinojau, čia surašiau – kad nepamirščiau, o ir kitiems papasakočiau.

Kodėl šviesos nereikėtų matuoti vatais?

Norėdami susivokti, kaip ryškiai švies taupioji lemputė, dažnai žiūrime, kiek gi kaitrinės lemputės vatų ji atitinka. Iš tiesų reikėtų atsikratyti šio įpročio, nes gamintojai nėra sutarę dėl tų atitikmenų ir realiai niekas ten nieko neatitinka. Šviesa arba kitaip šviesos srautas (angl. luminous flux) yra matuojamas liumenais (sutrumpintai žymima lm). Šis rodiklis būna užrašytas ant lempučių pakuotės. Kuo daugiau liumenų, tuo daugiau šviesos. Taigi pats laikas pereiti nuo vatų prie liumenų.

Puiku, matuokime liumenais. Tačiau kiek liumenų man reikia?

Kad būtume protingesni, papasakosiu apie dar vieną matavimo vienetą – liuksą (sutrumpintai žymima lx). Vienas liuksas yra lygus vieno liumeno šviesos srautui, krintančiam į vieno kvadratinio metro ploto paviršių. Kam aiškiau formulės, tai 1 lx = 1 lm / kv. m. Taigi liuksai rodo, kiek liumenų reikia vienam kvadratiniam metrui apšviesti. Jeigu pasakysiu, kad kambariui reikia 200 liuksų, reikš, kad 5 kv. m kambariui reikės 1 000 lm (200 lx × 5 kv. m).

Pabandžiau ieškoti, kiek man tų liumenų reikia. Man patiko 1000 Bulbs rekomendacijos. Jie viską nurodo kvadratinėmis pėdomis, tai aš pabandžiau perskaičiuoti į kvadratinius metrus:

  • kambariui apšviesti reikia 215 lx. Jeigu kambarys yra 20 kv. m, tai jam apšviesti reikės 4 300 lm (215 lx × 20 kv. m). Iš patirties sakau, su tiek liumenų išgausite tikrai ryškų apšvietimą.
  • darbo stalui ir kitoms darbo vietoms apšviesti reikia 538 lx. Tarkim jūs mėgstate skaityti lovoje. Tai jums reikės kokio pusės kvadratinio metro. Tai reiškia, kad virš lovos turėsite įsisukti kokių 270 lm lemputę.
  • valgomojo stalui ar kitam paviršiui apšviesti reikia 323 lx. Tarkim, stalas yra 140 × 80 cm, t. y. 1,12 kv. m. Tokiam stalui papildomai apšviesti reikės apie 360 liumenų (323 lx × 1,12 kv. m).

Su liumenais aišku. Kaip su lemputėmis?

Visas šiuo metu legaliai pardavinėjamas lemputes pagal jų veikimo principą galima suskirstyti į tris rūšis: fluorescencines, halogenines ir šviesos diodų. Nesileisiu į detalius lempučių aprašinėjimus. Europos komisijos puslapyje jos visai gražiai aprašytos. Europos Sąjungoje draudžiama prekiauti paprastosiomis kaitrinėmis lemputėmis. Pasirodo, kai kam jos kelia didelius sentimentus ir randasi nauja kontrabandos rūšis – kaitrinės lemputės iš Baltarusijos.

Kada lemputės perdega?

Visų lempučių gyvavimo laiką apsprendžia du veiksniai: švietimo laikas ir įjungimų skaičius.

Švietimo laikas. Ant lempučių pakuočių būna nurodyta, kiek valandų jos švies. Žinoma, šis skaičius yra apytikris. Grafike pavaizdavau, kiek dienų šviestų kiekvienos rūšies lemputė, jeigu jos neišjungtume nei dieną, nei naktį. Skaičiavimams naudojau Energetikos agentūros pateiktus duomenis. Kaip matot, aiški favoritė yra šviesos diodų lemputė (LED). Nuo jos atsiliekanti fluorescencinė (CFL) šviečia beveik 7 kartus trumpiau.

image

Įjungimų skaičius. Lemputės dėvisi, kai yra junginėjamos. Ypač junginėjimams jautrios CFL lemputės. Sakoma, kad LED ar halogeninėms lemputėms junginėjimas nėra svarbus, visgi ir jų kantrybė ne geležinė – jos taip pat gali perdegti nuo dažno junginėjimo. Ant pakuotės nurodytas įjungimų skaičius paprastai skaičiuojamas tokiam naudojimui, kai lemputė šviečia 3 val., o paskui 20 minučių išjungiama. Jeigu junginėsite dažniau, tai lemputė švies dar trumpiau.

Ar sutaupome?

Iliustraciniais tikslais paėmiau du kambarius: gyvenamąjį (tai, kas angliškai vadinama living room) ir vonios. Gyvenamasis kambarys yra tas, kuriame vyksta visas šeimos gyvenimas, todėl jame šviesa praktiškai dega visą laiką, kai šeima būna namuose. Vonios kambarys naudojamas dažnai, tačiau trumpais intervalais, todėl jame šviesa nuolat junginėjama.

Rašinio pabaigoje pateikiau lentelę su paskaičiavimais. Kaip visada, skaičių nemylinčių nenoriu apkrauti jų analize, todėl jie gali lentelės nestudijuoti. Kas reikia, pasakysiu toliau tekste. O kas mėgstate skaičiukus ar norite sužinoti, iš kur vieną ar kitą skaičių traukiau, galėsite panardyti. Ir jeigu rasite kokių klaidų ar netikslumų, nebūkite išdidūs, praneškite.

Paveiksliukų mylėtojams rodau du grafikus. Jie parengti remiantis lentelėje pateiktais skaičiais. Atkreipiu dėmesį, kad visos sumos yra pavyzdinės, apskaičiuotos paėmus konkrečius lempučių modelius (jie nurodyti prie lentelės aprašymo). Tamsesne spalva pažymėjau vienai savaitei tenkančią lemputės kainos dalį (skaičiavimai paaiškinti lentelės (4) pastaboje). Šviesesne spalva pažymėjau, kiek kainuoja elektros energija, kurią šviesdamos sunaudoja lemputės (skaičiavimai paaiškinti pabaigoje esančios lentelės (5) pastaboje). Na o virš stulpelių užrašytos sumos rodo bendrą apšvietimo kainą per savaitę: už lemputę ir už elektros energiją kartu sudėjus.

image

Šiame grafike pavaizdavau, kiek per vieną tamsiausio gruodžio mėnesio savaitę atsieina gyvenamojo kambario apšvietimas naudojant skirtingų rūšių lemputes. Kaip matyti, naudojant fluorescencines (CFL) ir šviesos diodų lemputes (LED), vienos savaitės kaina mažai skiriasi. Naudojant halogeninę ar paprastąją kaitrinę lemputę kaina išauga tris kartus. Taip yra todėl, kad didžiąją dalį kainos sudaro elektros energijos kaina. Halogeninės ir kaitrinės lemputės naudoja baisingai daug energijos tam pačiam liumenų kiekiui išspinduliuoti. Palyginimui pavyzdyje panaudotos LED lemputės per savaitę sunaudoja 2,2 kWh, CFL – 3,1 kWh, o halogeninės – net 10,3 kWh, kaitrinės – 12,5 kWh. Kitaip tariant, 3–5 kartus daugiau.

image

Vonios kambario apšvietimo kaina naudojant skirtingas lemputes ne taip ženkliai ir skiriasi. Pigiausia yra naudoti šviesos diodų (LED) lemputes, nes jos ilgai tarnauja ir naudoja mažai elektros energijos. Naudojant kitas lemputes kaina išauga 2–3 kartus. Jeigu paskaičiuotume, kiek kainuoja vonios apšvietimas per metus (grafike pateiktą kainą padauginau iš 52 savaičių), tai gautume, kad kitų lempučių apšvietimo kaina už LED yra didesnė maždaug 20 Lt.

Kokios išvados?

LED lemputės, nors ir palyginus brangios (jų kaina tam pačiam liumenų kiekiui išgauti tris kartus didesnė nei CFL, o halogeninių lempučių kainą viršija net 15 kartų), sudėjus viską krūvon atsieina pigiausiai. Kaitrines gi, kaip matot, jau būtų laikas pamiršti ir pradėti žvelgti į naują ekonomiškos šviesos rytojų.

image

(1) Kaip jau buvo apskaičiuota, 20 kv. metrų kambariui apšviesti reikia 4 300 liumenų.
(2) Skaičiavimams naudojau Osram LED Superstar Classic A 60 ADV 10 W/827 FR lemputės duomenis. (Bandžiau dėti nuorodas į lempučių techninius duomenis, bet tai kad neveikia.)  Viena lemputė yra 810 lm, todėl kambariui apšviesti reikia 5 lempučių.
(3) Čia ir toliau lempučių kainos paimtos iš vienos buities prekių interneto parduotuvės.
(4) Apskaičiuodama kainą pirmiausia įvertinau lemputės naudojimą. Paimkim gudų gruodžio mėnesį, kai saulė aukščiau horizonto nepakyla. Jeigu šeima darbo dienomis namuose nebūna, tai šiam kambariui apšviesti reikia kokios 1,5 val. ryte ir dar kokių 4 val. vakare (18.00–22.00) darbo dienomis. Savaitgaliais vėlgi ryte reikia 1,5 val. (nuo 8.00–9.30) ir 7 val. (16.00–23.00) vakare. Taigi viską sudėjus gaunasi 44,5 val. per savaitę ((1,5 h + 4 h) × 5 d. + (1,5 h + 7 h) × 2 d.). Čia toks optimistinis variantas, nes, pavyzdžiui, jeigu oras apniukęs, šviesos reikia visą dieną. Mūsų lemputė gali šviesti 20 tūkst. valandų, taigi ji turėtų perdegti po 449 savaičių (20 000 h : 44,5 h/sav.).
Taip pat paskaičiuojame, kiek dažnai junginėsime. Kadangi tai yra tas kambarys, kuriame vyksta gyvenimas, greičiausiai ir jungsime šviesą tik du kartus per dieną: ryte ir vakare. Gaunasi 14 kartų per savaitę. Lemputė atlaiko 100 tūkst. įjungimų, taigi jeigu tik junginėjimu jos gyvenimas būtų paremtas, ji perdegtų po 7 143 savaičių (100 000 įj. : 14 įj./sav.).
Kaip matome iš skaičių, lemputė greičiau perdegs dėl to, kad ilgai švietė, o ne dėl junginėjimo. Todėl reikia paskaičiuoti, kiek lemputės kainos tenka vienai jos švietimo valandai. Tai yra 0,01575 Lt/val. (315 Lt : 20 000 val.). Galiausiai savaitei teks 0,70 Lt (0, 01575 Lt/val. × 44,5 val.). Analogiškus skaičiavimus atlikau ir su kitų rūšių lemputėmis.
(5) Per savaitę penkios tokios lemputės sunaudos 2 225 Wh energijos (10 W × 5 vnt. × 44,5 h). Skaičiavimams ėmiau standartinę vienos laiko zonos elektros energijos kainą – 0,474 Lt/kWh. Taigi gaunasi, kad per savaitę sunaudojama elektros energijos už 1,05 Lt (2,225 kWh × 0,474 Lt/kWh). Analogiškus skaičiavimus atlikau ir su kitų rūšių lemputėmis.
(6) Galutinė apšvietimo kaina susideda iš lemputės kainos ir elektros energijos kainos. Susumavus gaunasi, kad savaitės apšvietimas kainuoja 1,75 Lt (0,70 Lt + 1,05 Lt). Analogiškus skaičiavimus atlikau ir su kitų rūšių lemputėmis.
(7) Skaičiavimams naudojau Osram DSST MCTW 23 W/825 E27 lemputės duomenis (23 W, 1 400 lm, 10 tūkst. val., 12 tūkst. įjungimų). Kambariui apšviesti reikia 3 lempučių (1 400 lm × 3 = 4 200 lm).
(8) Skaičiavimams naudojau Osram Eco SST CL A 77 W 230 V E27 lemputės duomenis (77W, 1 320 lm, 2 tūkst. val., 5 tūkst. įjungimų). Kambariui apšviesti reikia 3 lempučių.
(9) Kadangi šios lemputės jau išimtos iš apyvartos, skaičiuodama nelabai turėjau kuo pasiremti. Todėl naudojau bendrai visoms kaitrinėms lemputėms taikomus parametrus: 1 000 val., 60 W – 900 lm, 40 W – 504 lm, vienos lemputės kaina – 4 Lt.
(10) 6 kv. metrų patalpai apšviesti reikia 1 290 lm (215 lx × 6 kv. m).
(11) Skaičiavimams naudojau Osram LED Superstar Classic A 60 ADV 10 W/827 FR (6 W, 470 lm, 20 tūkst. val., 100 tūkst. įjungimų) ir Osram LED Superstar Classic A 40 ADV 6 W/827 FR (10 W, 810 lm, 20 tūkst. val., 100 tūkst. įjungimų) lempučių duomenis. Kambariui apšviesti reikia po vieną kiekvienos lemputės.
(12) Apskaičiuodama kainą, kaip ir gyvenamojo kambario atveju, pirmiausia įvertinau lemputės naudojimą. Kažkur kažkas sakė, kad normalu tualetu naudotis 6–8 kartus per dieną. Tarkim, turime keturių asmenų šeimą, tai per dieną į tualetą jie nueina 28 kartus (7 įj./asm. × 4 asm.). Tai čia savaitgaliais. Jeigu darbo dienomis šeima namuose nebūna, tai, tarkim, ryte kiekvienas nueina po 1 kartą ir vakare dar po kokius du kartus. Tai iš viso 12 kartų (3 įj./asm. × 4 asm.). Na ir dar kiekvienas po kartą per dieną nusiprausia. Iš viso gaunasi 144 įjungimai per savaitę (28 įj./d. × 2 d. + 12 įj./d. × 5 d. + 4 įj./d. × 7 d.). Lemputė atlaiko 100 tūkst. įjungimų, taigi dėl junginėjimo ji perdegs po 694 savaičių (100 000 įj. : 144 įj./sav.).
Darau prielaidą, kad pasinaudoti tualetu užtrunka kokias 3 min., o nusiprausti – 15 min. Iš viso lemputė per savaitę degs 13 val. (116 k. × 3 min./k. + 28 k. × 15 min./k. = 768 min.). Mūsų lemputė gali šviesti 20 tūkst. valandų, taigi tik dėl švietimo laiko ji turėtų perdegti po 1 538 savaičių (20 000 h : 13 h/sav.).
Kaip matome iš skaičių, lemputė greičiau perdegs dėl to, kad bus dažnai junginėjama. Todėl reikia paskaičiuoti, kiek lemputės kainos tenka vienam jos įjungimui. Tai yra 0,00113 Lt/įj. (113 Lt : 100 000 įj.). Galiausiai savaitei teks 0,16 Lt (0,00113Lt/įj. × 144 įj.). Analogiškus skaičiavimus atlikau ir su kitų rūšių lemputėmis.
(13) Skaičiavimams naudojau Osram DST MITW 11 W/827 E27 lemputės duomenis (11 W, 650 lm, 6 tūkst. val., 10 tūkst. įjungimų). Kambariui apšviesti reikia 2 lempučių.
(14) Skaičiavimams naudojau Osram Eco SST CL A 77 W 230 V E27 lemputės duomenis (77W, 1 320 lm, 2 tūkst. val., 5 tūkst. įjungimų). Kambariui apšviesti reikia 1 lemputės.
(15) Kaip jau paaiškinau (9) punkte, ėmiau standartinius parametrus. Neradau, kiek įjungimų kaitrinės lemputės atlaiko, todėl skaičiavimuose rėmiausi švietimo valandomis. Mano subjektyvia nuomone, jeigu būčiau paėmusi įjungimų skaičių, rezultatai būtų dar kontrastingesni.

Dabar spauskit ir dalinkitės Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
0Share on LinkedIn
Linkedin
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos